fruktmolnet logga

Historien bakom Västeråsgurkan

Cucumis sativus-Gräskar - Västeråsgurka
Det odlades gurka på nästan varje gård och i nästan varje trädgård år 1728, framför allt på fält öster om staden. På en del av Herrgärdet fanns en stor gurkodling omkring mitten av 1800-talet. Även på Johannisbergs gård fanns det en stor gurkodlare, herr Ahl, fram till mitten på 1900-talet. Verksamheten i Västerås expanderade fram till första världskriget. Gurkan exporterades till Stockholm och till orter i berslagsområdet ända fram till första världskriget.
I Landshövdingarnas ämbetsberättelser uner hela 1800-talet och speciellt under åren 1896-1900, kan man läsa att gurkan odlades, saltades in och även exporterades till Norge, Danmark, och Tyskland.

Förr i tiden fick endast männen finnas med i "köket" då gurkorna skulle saltas och fisken lutas. Peder Månsson (biskop i Västerås år 1524)skriver,

"thär gräskar waxa garge ey quinnor
thy the wilya ey waxa när the komma
wider them oc mesth tha the hafwa
sina manddaha sywko".

Fritt översatt:
"Där gurkor växa skall kvinnor ej vara
för de vill ej växa när de kommer nära
dem, och mest har de sina andra sysslor".

Under 1700-talet finns flera recept på "syltade gurkor". "Sylta" betydde både salta in och göra sur (t.ex surkål), att konservera, ibland även med socker.
Syltade gurkor betyder ibland saltgurkor, ibland vingurkor (små gurkor i vinättika), men aldrig med socker.
Saltgurkor avser alltid de "äkta saltgurkorna" - Västeråsgurka.

Syltgurkor inlagda med socker blev vanliga först omkring år 1860. Den vanliga, söta ättiksgurkan med en liknande kryddning som idag blev inte vanlig förrän efter första världskriget. Den mest kända av gurkinläggningarna är kort och gott "Västeråsgurkan". Västeråsgurkan är den äkta saltgurkan, det vill säga jäst eller mjölksyrad saltgurka. Efter att god ättika blev mer tillgänglig, blev billigare och fick bättre kvalitet, började man omkring 1860 att tillsätta ättika i saltlagen (förhindrar mjölksyrningen)- gurkan blev ättiksyrad. Risken för att misslyckas med inläggningen blev mindre, men smaken blev helt annorlunda. Det är den gurkan som är härskande även idag.

På samma tomt som nuvarande Folkets hus finns på, fanns Västerås sista gurksalteri, fram till första världskriget. I Kopparlunden startades år 1994 åter ett gurksalteri.

Nu saltas gurkan - "Västeråsgurkan" åter i Västerås. Västeråsgurkan görs som snabbsaltad gurka, sommarsaltad och som vintersaltad gurka, den klassiska saltare saltgurkan. Eftersom vår smak idag inte är lika salt som förr, är det en större produktion av den snabbsaltade gurkan.

Kontakta Fruktmolnet
021 - 13 30 30
Signalistgatan 3
721 31 Västerås

info@fruktmolnet.se

Våra öppettider
Mån - Ons:
kl. 07.00 -16.00

Tors - Fre
Kl. 07.00 - 12.00
Lördag - Söndag: Stängt

 

Övriga tider enligt överenskommelse.

Ta gärna del av vårat nyhetsbrev